VIGGO foundation logga vit bakgrund

Klicka här och läs mer  på SVT.se 
 

#VIGGOFOUNDATION - nyheter

viggo foundation på vinterläger med team total

Här är ett par härliga bilder från Viggo Foundation som är på Vinterlägret uppe i fjällen. Som leds av Huddinge Skidklubb Alpina och deras Team Total! Heja Heja! 
 

viggo foundation stödjer DET OKÄNDA LANDSLAGET - var med och hjälp dem PÅ VÄGEN till em I paris!


Det svenska landslaget som även kallas för det okända landslaget är kvalificerade för EM i Paris som går av stapeln i september. De är ett landslag för personer med inlärningssvårigheter (learning disabilities) och det brukar vara tufft för laget ekonomiskt. Även fast de är kvalificerade för mästerskap betyder det inte att de alltid kan åka. Därför har komikerna Måns Möller, Özz Nûjen, Soran Ismail och Patrik Larsson anordnat en stå-upp föreställning, som går av stapeln den 19 september i Bollnäs. Där pengarna oavkortat kommer att gå till det okända landslaget och deras resa till EM i Paris nu till hösten. 

När det okända landslaget skulle till VM i Brasilien 2014 gick Zlatan in med 350 000 kr så att killarna kunde åka. Till detta EM har många skänkt pengar eller köpt pusselbitar i ett pussel som landslaget säljer. Trots deras insatser fattas det 50 000 kr för det okända landslaget för att de ska kunna åka till EM i Paris. 

Kom och lyssna på Sveriges stå-upp elit i Bollnäs Kulturhus måndagen den 19 september kl 19.30 - 21.30. Ladda batterierna med en massa skratt. Alla medel insamlade går oavkortat till det okända landslaget och deras verksamhet. 

Biljetter: 280 kr (inklusive serviceavgift) 
Förköp: www.bollnas.se/biljetter och i Kulturhusets Reception 

OM DET OKÄNDA LANDSLAGET
Det okända landslaget är ett landslag för personer med inlärningssvårigheter. Killarna i laget har fått en diagnos före 16 års ålder och har oftast gått i särskola, nu integreras de mer och mer i ordinarie skolverksamhet. De kommer från hela Sverige och spelar oftast fotboll i svenska fotbollsförbundets verksamhet. Internationellt ligger laget under INAS som har hand om all tävlingsverksamhet världen över. 

Om ni vill ha mer information, bidra med medel eller kontakta det Okända landslaget: 
Stefan Jonsson mail: Stefan.jonsson@mittmedia.se eller tel. 070-56 35 287


 

  Idag 11/7 har Viggo Foundations summercamp dragit igång i Sälen!


Tusen tack till alla som skänkt pengar till insamlingsstiftelsen, utan er skulle vi inte kunna anordna detta summercamp som pågår under en vecka i Sälen. Kika in klippet ovan, där barn och vuxna värmer upp inför dagen! 
 

Viggo Foundation tilldelas insamlade PENGAR FRÅN KUNG ÖVER LIVETS VÄLGÖRENHETSGALA

Viggo Foundation är mer än tacksama över att ha fått 61 750 kr från föreningen Kung Över Livet. Pengar som samlades in på Kung Över Livets välgörenhetsgala nu i våras!

40 % av insamlade medel gick till Kung Över Livets egen insamling hos Hjärnfonden kring forskningen på barnhjärnan och diagnoser såsom adhd, add, asperger, autism, dyslexi och dyskalkyli m.fl.

40 % går gick till vår insamlingsstiftelsen Viggo Foundation, som ger barn och unga med autism, asperger och adhd möjlighet att idrotta på sina premisser

20 % gick till Kung Över Livets arbete.

Med dessa pengar kan vi fortsätta kämpa för barn i behovs möjligheter att idrotta! Tusen tack!  Detta betyder mer än ni anar! 

MÅNS Möller och christer skog cyklar vätternrundan

Nyss hemkomna från Grekland kastar sig Måns Möller och Christer Skog ut på cyklarna igen och kör Vätternrundan med start inatt den 17 juni! Teamet som kör för Viggo foundation består av Per Anders Lissolas, Ulf Almberg, Måns Möller och Christer Skog. 

Efter att ha cyklat 300 mil genom Europa på 20 dagar är hjältarna Måns Möller och Christer Skog åter igen tillbaka på svensk mark för att hoppa på cykeln och trampa runt Vättern. Killarna lyckades dra in över 300 000 kr, som var målet för #C2C4Autism. Mer information och uppdateringar om den resan kommer snart! Viggo Foundation vill passa på att tacka alla sponsorer, alla som hejat eller bidragit med en peng! Kampen för barn i behovs rätt att idrotta fortsätter och vi ser fram emot nya utmaningar! Vätternrundan är ett steg på vägen! 

Ett tyskt regnoväder förväntas dra in över landet enligt SMHI. Vi hoppas på att Team Viggo Foundation har med sig varma kläder och regnskydd! Heja Heja! 

Vätternrundan är världens största motionscykellopp. 300 km runt sjön Vättern ställer sina krav på de många deltagarna som årligen samlas för vad som kan kallas för en cykelfest. Loppet som äger rum 17-18 juni i år, är även en del av En Svensk Klassiker!


 

Kung över livet Välgörenhetsgala

KUNG ÖVER LIVET presenterar sin andra välgörenhetsgala den 24 april på Oscarsteatern i Stockholm. 

Under kvällen kommer det även att bjudas på underhållning & artisterna som uppträder under kvällen är Sanna Nielsen med sin gitarrist Joakim Ramsell, Jan Johansen med kör, Juha Mulari, Östra Teatern, CEJ (Cotton Eye Joe Show, tidigare Rednex), Platina, Jakob Samuelm, Ida LaFontaine och Oscar Zia.

Nytt för i år är att prisutdelningen för "Kung Över Livets Eldsjälspris" kommer att ske under galakvällen.  Kriterier för nomineringen är: sprider kunskap, delar handfasta tips och har en positiv syn på npf. 

Den ideella föreningen Kung Över Livet vill inge hopp för personer med *NPF diagnoser och deras närstående samt sprida kunskap om diagnoserna till omvärlden. 
* neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ex add, adhd, asperger, autism, dyslexi, dyskalkyli, ocd och tourette mfl.

De nominerade är:
Jessica Hjert Flood - Nestor förlag 
Jessica Stigsdotter Axberg – Mrs Hyper
Lina Melander – Kaosteknik
Malene Larssen- Skola npf - alla har lättheter
Hasse Andersson - NPF-LAGET i Trestad

"Vi tycker att alla gör en stor, viktig och helt fantastisk insats i "npf-världen" och är värda att lyftas och hyllas!" - Kung Över Livet

Galakvällen kommer att inbringa pengar där överskottet går till följande 3 ändamål:

40 % går till Kung Över Livets egen insamling hos Hjärnfonden kring forskningen på barnhjärnan och diagnoser såsom adhd, add, asperger, autism, dyslexi och dyskalkyli m.fl.

40 % går till stiftelsen Viggo Foundation, som ger barn och unga med autism, asperger och adhd möjlighet att idrotta på sina premisser

20 % går till Kung Över Livets arbete.

Konferencier: Justine Kirk
Dörrarna öppnar kl 17.00 med möjlighet till att träffa utställarna.
Mellan kl. 18.30 – 21.00 är det underhållning.

Galan är teckentolkad.

Biljetter går att köpa via Showtic

 8/3/ 2016  

”Projekt häst” i Skövde, som ger barn med funktionshinder möjlighet att umgås med hästar, fick tidigare i år 18 000 kronor från Viggo Foundation.

För drygt ett år sedan startade Anita Jacobsson upp ”Projekt Häst”, tillsammans med kollegan Merja Repo. De började i liten skala och hyrde en häst som de har låtit elever från särskolan tillbringa tid med. Där aktiviteterna anpassas efter varje deltagares förutsättningar. 

I och med att de tilldelades pengar från stiftelsen, har de idag möjlighet att hyra en häst till. Meningen är att de med två hästar ska öka gemenskapen mellan barnen som deltar i aktiviteterna. De ska kunna träffa varandra och samarbeta när de är med hästarna. 

De 8 000 kronorna, som inte går till att hyra hästarna, kommer att användas till sadelinköp, de projektansvariga planerar att inverstera i sadlar för barbacka- och westernridning. Hela projektet bygger på att göra barn med funktionshinder mer delaktiga i samhället, det ska ge dem en meningsfull fritid.

Ovan kan ni se den fina tackfilmen "Projekt Häst" skickade till Viggo Foundation. 

 

3/3/2016

Tidningen Special Näst med Neuropsykologi i fokus,  har publicerat en artikel med Viggo Foundation och Måns Möller.  

Läs hela artikeln nedan: 


”Jag ser stiftelsen som mitt livs kall”
Han fick svenska folket att skratta samtidigt som han tog emot ett tufft besked. Sonen Viggo har autism. Med Viggo Foundation vill han ge alla barn med NPF möjlighet att syssla med idrott och åka på läger.


Måns Möller är för gemene man känd som komiker i tv-program som Cirkus Möller, Time Out och Extra! Extra!. Men i maj 2015, hamnade han i strålkastarljuset av en annan anledning. Han hade bestämt sig för att korsa USA. Från kust till kust. På cykel.
Som sällskap hade han före detta landslagstränaren i längdskidor Christer Skog och cyklisten Björn Gebenius. Programledaren Agneta Sjödin skulle också varit med, men råkade ut för en olycka strax innan avfärd.
Äventyret – 420 mil på 24 dagar – hade som syfte att skramla pengar till Måns Möllers nystartade stiftelse. C2C4Autism, som i dagarna bytte namn till Viggo Foundation, stöttar idrottsföreningar för barn med autismspektrumtillstånd och adhd.
USA-resan uppmärksammades bland annat i TV4:s Nyhetsmorgon och drog in närmare 600 000 kronor genom bidrag från företag och privatpersoner.
– Jag hade tre mål när jag startade stiftelsen: att Viggo skulle få en kompis, att han skulle bli bjuden på minst ett kalas och att han skulle börja med en idrottsaktivitet. Nu har vi nått alla tre, säger Måns Möller när vi hörs på telefon en vecka före Vasaloppet som han tränar inför för fullt.
 

Måns Möller var mitt uppe i en fartfylld komikerkarriär när han 2008, fick beskedet. Hans tvåårige son Viggo hade autism och utvecklingsstörning. Plötsligt ställdes livet på ända och han lade ner flera av sina tv-uppdrag.

– För mig blev diagnosen en livskris och det har varit en tuff resa. Men nu känner jag mig så privilegierad över att Viggo är med i ett idrottslag, får åka på läger och träffa kompisar. Vårt liv nu hänger på Team Total och jag vill ge fler barn det vi har fått.
Team Total är föreningen Huddinge Alpins slalomlag för barn och ungdomar som, likt Viggo, har en NPF-diagnos. Det är ideella föreningar som denna som kan söka pengar från Viggo Foundation. I dagsläget har sex föreningar ute i landet beviljats bidrag för sina verksamheter.

– Många av de här barnen blir hemmasittare, har inga vänner och får till slut dålig hälsa. För dem är det jätteviktigt att komma ut och röra på sig. Genom Team Total får ungdomarna riktiga slalomtränare. De ska inte ha sämre tränare bara för att de har funktionshinder. De ska ha samma förutsättningar till utveckling som andra barn.
 
Årets mål: 1 miljon
Måns Möller tillhör de som tror att det är nyttigt för barn med funktionsnedsättningar att ibland ha lite krav på sig. I början ville Viggo inte alls åka slalom, men nu tjatar han om när nästa aktivitet med Team Total ska bli av och gråter när de ska åka hem från backen. Innan Måns Möller startade stiftelsen letade han efter möjligheter för Viggo att idrotta i kommunens regi, men upplevde att det aldrig fanns något som passade hans behov. Det var så tanken om att starta något eget väcktes.
Än så länge har Viggo Foundation samlat in totalt 830 000 kronor och Måns har lovat att de ska komma upp i en miljon till nästa år. För att få uppmärksamhet kring stiftelsen och på så sätt dra in mer pengar ska han åka Vasaloppet och har redan börjat träna inför ett nytt cykeläventyr till våren.

– Det finns hur många projekt som helst ute i landet som skulle kunna starta om de fick pengar. Ju mer resurser de här föreningarna får, desto fler barn kan de ta emot. Jag skulle vilja utforma en modell för att starta sådana här föreningar i alla Sveriges kommuner. Det är min livsvision, men det är som med kärnkraften; jag har inget slutdatum för när det ska ske, vi bara kör.
 
Vad betyder det för dig personligen att driva den här stiftelsen?
– Ju mer jag får insyn i den här världen desto mer inser jag hur många som gör så mycket mer än jag. Men jag försöker använda den medieuppmärksamhet som jag har till något bra. Jag hade inte kunnat sova om jag inte gjort någonting.
Den känslan som kommer när föräldrar ringer och gråter i telefonen, eller skickar långa handskrivna brev och tackar för det vi gör, den är svår att slå.
 
Hur mycket tid tar stiftelsen från ditt vanliga jobb som komiker?
– Det går i perioder, men man kan säga att jag jobbar halvtid. Jag hoppas på att få igång en bättre struktur och vi har förstärkning på väg in. Stiftelsen får inte bli ett ok för de som arbetar med den.
 
Har det känts som ett ok för dig?
– Det har absolut varit några sömnlösa nätter, framförallt innan jag hade formulerat vad jag ville med stiftelsen. Bara att få in ansökan till Arvsfonden var ett jättejobb. Lika kul som det är när föräldrar ringer och gråter av glädje, lika mycket hatar jag att sitta med Excelark. Den administrativa biten hoppas jag kunna lägga bort så småningom.
 
Vad tänker du om din delaktighet i stiftelsen ur ett längre perspektiv?
– Jag brinner för det här och ser stiftelsen som mitt livskall. Men jag vill också knyta an nya ambassadörer – jag lär inte cykla över USA när jag är 75 år.


Hämtad från: http://www.specialnest.se/aktiviteter/jag-ser-stiftelsen-som-mitt-livs-kall